top of page
Zoeken

Eerbetoon aan 𝑫𝒆 𝒁𝒘𝒂𝒓𝒕𝒆 𝑯𝒂𝒏𝒅 VERZETSBEWEGING uit WO2 met speciale aandacht voor Clement

Een nabeschouwing:

Het was een lange regenachtige avond, maar wat voor een geslaagde avond eergisteren in Puurs.

We startten in de regen stipt om 19u met de PLAATSING EN INHULDIGING van de STRUIKELSTEEN voor de woonplaats van Clement Dielis. Clement Dielis was de jonge leider uit Puurs die op 22-jarige leeftijd werd geëxecuteerd in het Duitse Lingen. Toespraken door auteur Tjen Mampaey en de nabestaanden, Hilde Vivijs, Jeanne en Leo Siebens werden afgewisseld met live gitaarmuziek en zang. “Hiermee willen we Clement Dielis in naam van alle leden van 𝑫𝒆 𝒁𝒘𝒂𝒓𝒕𝒆 𝑯𝒂𝒏𝒅 een waardig gedenkteken geven. En hem zo ook verbinden met de 80.000 struikelstenen die overal in Europa al gelegd werden ter nagedachtenis van de slachtoffers van het naziregime.” aldus Tjen.

Om 20u stapten we allen in stoet naar het CC Binder waar de succesvolle VOORSTELLING VAN HET BOEK doorging. Bornemnaar Tjen Mampaey schreef het boek ‘Zijn naam was Clement Dielis’ over de jonge Puurse verzetsstrijder. Clement Dielis was naast de Tisselte stichter Marcel De Mol een van de leiders van de verzetsbeweging 𝑫𝒆 𝒁𝒘𝒂𝒓𝒕𝒆 𝑯𝒂𝒏𝒅. Er waren een 225-tal inschrijvingen, de zaal werd snel te klein. Een mooie opkomst van vele gelijkgestemde zielen en heel wat nabestaanden. Er waren ontluikende verhalen en getuigenissen van Jeanne Siebens (nicht Clement Dielis), de zusjes Kirsten en Gitte Houthooft (kleindochters Zwarte Hander Louis Houthooft) en natuurlijk auteur Tjen Mampaey en Marc Rooman (uitgeverij EPO). Alles werd afgewisseld met live muziek en zang door het gezin van Tjen Mampaey (Lieve, Mieke, Moniek en Sam). Sommige aanwezigen pinkte een traan weg bij het horen van de getuigenissen en vooral bij het zien van de reportage van de herbegrafenis in december 1947 in Puurs van de geëxecuteerde leden van 𝑫𝒆 𝒁𝒘𝒂𝒓𝒕𝒆 𝑯𝒂𝒏𝒅. In de loop van 1947 werden hun stoffelijke resten, na een jarenlange zoektocht door familieleden en het Britse leger, teruggevonden op het overwoekerde kerkhof Teufelsberg vlakbij het Duitse Lingen. Daarna werden de lichamen gerepatrieerd, opgebaard in het gemeentehuis van Puurs om daarna, in december 1947 (meer dan 2 jaar na hun executie), herbegraven te worden op het toen opgerichte Erepark voor 𝑫𝒆 𝒁𝒘𝒂𝒓𝒕𝒆 𝑯𝒂𝒏𝒅-ers.

Een stukje uit mijn voordracht :

“Oorlog kan heel snel terug dichtbij zijn. Het is tenslotte niet zo lang geleden.

Want ook onze ouders en grootouders hebben dit helaas moeten meemaken.

Elke familie werd er door geraakt.

We moeten lessen trekken uit wat racisme en geweld kan veroorzaken.

We moeten hierbij even stilstaan zoals vanavond en

reflecteren wat er vandaag mis is.

Hopelijk leren we ooit dat OORLOG NOOIT EEN OPLOSSING is.”

Het was een mooie avond met vele herinneringen die al eens een traan deed wegpinken. Het was een blij weerzien met vele kinderen en familieleden van 𝑫𝒆 𝒁𝒘𝒂𝒓𝒕𝒆 𝑯𝒂𝒏𝒅-ers. Veel respect voor Christiane Renard , familie van Clement Dielis. Zij was speciaal uit het verre Neufchâteau afgekomen om hulde te brengen aan haar achterneef, die ze jammer genoeg nooit gekend heeft.

Zovele verhalen, zoveel om naar te luisteren en te verwerken.

We blijven over hen vertellen opdat we ze niet kunnen vergeten.

Aan alle aanwezigen, bedankt dat je erbij was!

Warme groet,

Na de avond waren er heel wat lofbetuigingen. Hieronder enkele :

Alfons Gevaers

Goed dat verzetslieden van destijds, zoals Clement Dielis (en de andere leden van 𝑫𝒆 𝒁𝒘𝒂𝒓𝒕𝒆 𝑯𝒂𝒏𝒅, waaronder mijn vader), de aandacht kregen/krijgen die ze verdienen. Dank aan Tjen Mampaey, Hilde Vivijs, en de andere initiatiefnemers, voor de evenementen van gisteravond. Ik hield aan deze avond een positief gevoel over. En ik denk dat ik niet alleen was.

Britta Vincke

bedankt! Ik was er heel graag bij gisteren. We moeten die boodschap blijven verkondigen waar en wanneer we kunnen! Tot nog eens...

Veel dank voor de foto’s van Gaetan Carlier! Geen gemakkelijke opdracht in de regen en donkere zaal.



















0 opmerkingen
bottom of page