top of page
Zoeken

Zwartzak - Vrijdag 14 juni 2024

Voorstelling ZWARTZAK door en met Wim Claeys

 

Mijn papa was bij de SS

Met deze voorstelling maakt Wim Claeys een ‘coming of age’ waarin hij door zijn eigen verleden graaft. Opgegroeid als zoon van een oostfronter en als kind gekneed door het militante Vlaams-nationalisme, blikt de volwassen man met weerzin, loutering en mildheid terug op zijn jeugd. Met zijn ontroerende en grappige vertelling geeft Claeys zich helemaal bloot. De muziek gaat heen en weer tussen traditie en vernieuwing, en versterkt je ervaring. Wim laat het publiek deel worden van een stukje – verwerkte of onverwerkte – vaderlandse geschiedenis en laat zijn vader tot leven komen.

Stefaan Claeys, was 21 toen hij in 1944 ter dood veroordeeld werd door een Belgische rechtbank. De aanklacht: hoogverraad. De straf: den dood met den kogel. Op het moment van zijn veroordeling was hij soldaat in de Waffen-SS en keek hij de dood in de ogen aan het oostfront. Aan beide doodsdreigingen is hij ontkomen. In 1972 kreeg hij er zelfs nog een zoon bij. In deze voorstelling vertelt dat zoontje u met weerzin, loutering en mildheid hoe het was om een SS’er als pa te hebben. Een vader die zijn idealen nooit naast zich heeft neergelegd en fier de vlag met het Berkenkruis droeg, tot het niet meer ging.

 

Boek – Mijn papa was bij de SS.

Zoals de voorstelling ‘Zwartzak’ er gekomen is na Wim’s getuigenis in de Canvasreeks ‘De Kinderen van de Collaboratie’, zo is het boek ‘Mijn papa was bij de SS’ er gekomen na ‘Zwartzak’. In deze voorstelling vertelt Wim het verhaal van zijn jeugd en hoe het was om op te groeien met een papa die gecollaboreerd had. Uiteraard is het onmogelijk om in een 80 min durende vertelling àlles te vertellen.

 

PRAKTISCH

Optreden vrijdag 14 juni 2024

Aanvangsuur 20 uur ( deuren/ bar open 19u30)

Inkom : gratis

Busleyden Atheneum Campus Tessestraat,   Mechelen

Organisatie : HV Mechelen ism 8-mei comité Mechelen en Nationale Confederatie van Politiek Gevangenen en Rechthebbenden - gewest Mechelen-Lier

Parking: Speelplaats Busleyden Atheneum Campus Pitzemburg, Bruul 1290 opmerkingen

Comments


bottom of page