
We organiseerden op 14 november 2024 een boekvoorstelling, met nabespreking, voor de leerlingen van de 3de graad secundair onderwijs van het boek Mechelen 1940-1945, Biografie van een stad in oorlog van An Rydant en Geert Clerbout in de Mechelse stadschouwburg.
Mechelen was toen het decor van een aantal dramatische gebeurtenissen. De grote oorlogsgeschiedenis had een onmiddellijke invloed op lokaal niveau, zeker ook in de gebouwen van Pitzemburg, waar destijds het Koninklijke Atheneum en de RMS gevestigd waren.
De oud-leerlingenbond van het Koninklijk Atheneum Pitzemburg (KOLB) deed ons het voorstel om het boek nog eens voor te stellen aan onze leden, dit keer met de focus op Busleyden Atheneum Campus Pitzemburg. We gaan daar met veel plezier op in.
We duiken samen terug in het verleden! Op 2 april brengen historici An Rydant en (oud-leerling) Geert Clerbout een lezing over onze stad tijdens de Tweede Wereldoorlog en daarover hebben ze onlangs ook een indrukwekkend boek geschreven.
Op ons verzoek gaan An en Geert dieper in op het oorlogsverleden van Pitzemburg en op enkele markante figuren die er rondliepen. De tegenstellingen tussen wit en zwart waren op school zo uitgesproken dat ze zelfs op een bepaald ogenblik leidden tot het ondenkbare: vier tieners werden tijdens de lesuren door de Gestapo van de schoolbanken geplukt. Maar wie had hen verraden?
An en Geert reconstrueren deze gebeurtenis, zoomen in op de verregaande collaboratie van enkele leerkrachten en brengen ook het verhaal van verscheidene scholieren én studenten die zich verenigden in enkele verzetsbewegingen. Ook heel wat oud-leerlingen kleuren het verhaal, onder hen ook de latere prefect van Pitzemburg, Guillaume (Wim) Crols, en zijn studiemeester Renaat (René) Buelens.
De lezing wordt te samen met het 8 Mei Comité regio Mechelen en de Nationale Confederatie van Politieke Gevangenen 40-45 en Rechthebbenden gewest Mechelen-Lier Mechelen (NCPGR) georganiseerd en vindt plaats in "de grote refter", die onlangs met hoogwaardige presentatie-apparatuur werd uitgerust. De lezing start om 20 uur, waarna je bij een drankje nog even kunt nakeuvelen. Je kunt er uiteraard ook het betreffende boek aanschaffen.
De inschrijvingsprijs voor deze lezing bedraagt, één drankje inbegrepen, op rekening BE31 7310 3572 3455 met vermelding “PITZEMBURG”.
Nog even praktisch: er is gratis parkeerplaats op de school! Rij dus gerust de schoolpoort binnen. Fietsen kan je er uiteraard ook stallen.
Ah ja! En dan nog dit interessant 'wist-je-datje'!
Geert Clerbout (oud-Pitzemburger) studeerde geschiedenis aan de VUB en werkt al meer dan vijftien jaar als documentairemaker bij de VRT. Daar was hij onder meer eindredacteur van geprezen reeksen als Kinderen van de collaboratie, Kinderen van het verzet en Godvergeten. Hij publiceerde eerder al Oorlog aan de Dijle, waarin hij het leven in Mechelen tijdens de Eerste Wereldoorlog beschrijft
An Rydant studeerde hedendaagse geschiedenis aan de VUB. Vandaag is ze directeur van het AMVB, het Archief en Museum van het Vlaamse Leven te Brussel. Ze was eerder verbonden aan de VUB, het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek en het CegeSoma, en werkte lange tijd in de film- en mediasector
Comments