top of page
Zoeken

Willy Vandenbrande is niet meer

We vernamen het overlijden van Willy Vandenbrande, lid van het eerste uur van ons 8 Mei Comité - NCPGR regio Mechelen.


Willy was de zoon van Frans Vandenbrande en Rachel Pira, beiden Gewapende Weerstanders van het Partisanenleger. Als baby werd in de kinderkoets van Willy sluikpers vervoerd. Vader als chauffeur en moeder als koerierster waren van nabij betrokken bij de overval op een vrachtwagen van de Poudreries de Baelen-Wesel die niet minder dan anderhalve ton dynamiet in Partizanenhanden bracht. Ook bij het verdelen van de springstoffen waren ze bijzonder actief. Twee maanden voor de bevrijding moesten de ouders hun zoontje in Averbode bij een boer in veiligheid brengen.


Het mag dan ook niet verwonderen dat Willy de strijdlust voor een betere wereld van jongs af ingelepeld kreeg en dat hij al heel jong zijn plaats in de sociale en politieke strijd in de rangen van de BSP en later de SP innam. Een engagement dat een leven zal duren.


Willy was onderwijzer en werd SP-schepen van de stad Mechelen, eerst als schepen van cultuur en toerisme. Tijdens de volgende legislatuur kreeg hij de bevoegdheid openbare werken (1989-2000).Foto: Racing Mechelen - Willy met echtgenote Hortense

0 opmerkingen

Comments


bottom of page