top of page
Zoeken

Oscar (Carry) Vankesbeeck

14.09.1940 - 24.07.2021

Ere-advocaat Balie Mechelen Medestichter en gewezen ondervoorzitter Joods museum voor Deportatie en Verzet. Hij was tot het laatst bestuurslid van Kazerne Dossin. Lid van NCPGR Mechelen-Lier en het 8 Mei Comité Mechelen. Hij was lid van vele organisaties waarvoor hij zich bleef inzetten.

Carry werd geboren bij het begin van WO II. Zijn grootoom en naamgenoot – Oscar Vankesbeeck – werd zijn peter. Die was advocaat, parlementair, schepen in Mechelen en actief in het verzet. Na een aanslag op 13 mei 1941 op de Kriegskommandatur in Mechelen werd Oscar Vankesbeeck door de Gestapo aangehouden als gijzelaar. Hij werd opgesloten en mishandeld in het SS-kamp Breendonk, waar hij na een paar maanden als een gebroken en ziek man uitkwam en overleed vroegtijdig in februati 1943.

Carry is naar het voorbeeld van zijn peter advocaat geworden en heeft zich ingezet voor de Nazi-vervolging en de verdediging van het Joodse volk.

In 1980 begon in Kiel-Duitsland het proces tegen o.a. Kurt Asche, de SS- obersturmführer en Judenreferent die verantwoordelijk was voor de deportatie van de Joden en de Zigeuners uit België tijdens WO II. Carry werd aangesteld als advocaat voor de Burgerlijke Partij van de Joodse Vereniging van de Oud-gedeporteerden uit België.

Op 7 juli 1981 werd Asche tot een gevangenisstraf veroordeeld, ondanks zijn verdediging, die het argument van “hoge leeftijd” naar voren had gebracht.
0 opmerkingen
bottom of page