Onze ere-voorzitter en oud-burgemeester van Mechelen is overleden op 101-jarige leeftijd. Georges was mede-oprichter van het 8 Mei Comité regio Mechelen, dat dit jaar zijn 25-jarig bestaan heeft gevierd. Dit comité werkt sinds 2005 nauw samen met de Nationale Confederatie van Politiek Gevangenen en Rechthebbenden (afgekort NCPGR) gewest Mechelen-Lier.
Georges studeerde aan de Normaalschool in Lier. Hij vond tijdens WO II in het officieel onderwijs niet dadelijk werk, en daarom solliciteerde hij in 1941 voor een plaats als bediende bij de stad. Twee jaar later, in 1943, werd Georges naar Duitsland gevoerd, maar toen hij in 1944 op verlof mocht naar België is hij ondergedoken bij een tante in Schaarbeek, en daar hield hij zich gedeisd tot bij de Bevrijding op 4 september 1944.
Kort na de Bevrijding werd Georges onderwijzer in de gemeenteschool op de Oude Antwerpse baan te Mechelen. In 1951 werd hij er schoolhoofd. Later werd hij rijksinspecteur voor het basisonderwijs en in 1972 werd hij hoofdinspecteur.
Als burgemeester van de stad Mechelen trachtte hij om burgemeester te zijn van alle Mechelaars, boven het partijbelang.
In de eerste Nieuwsbrief die het 8 Mei Comité regio Mechelen uitgaf in 1997 lezen we: “Op vrijdag 24 oktober 1997 werd een eerste vergadering van het uitgebreid bestuur bijeengeroepen. Daar werd de samenstelling van het dagelijks bestuur voorgesteld en met algemene stemmen aanvaard. Het bestuur is als volgt samengesteld: . Voorzitter: Berthe Palma-Ureel . Ere-voorzitter: Georges Joris . Secretaris-verslaggever: Theo Frison . Penningmeester: Julien Palma Maken deel uit van het uitgebreid bestuur: Hugo Lejon, André Lecomte, Philip Labordery, Herbert Verheyen, Jean Knuppels, Dirk Moons, Ben Vercauteren, Nelly Vermandele, Lien Pauwels”
Onze gedachten gaan uit naar de familie die we ook hierbij onze oprechte
gevoelens van deelname aanbieden.
Foto: Jan Smets
Comments