top of page
Zoeken

Donderdag 17 oktober - Boekvoorstelling - Louis Boeckmans en Dr. Dimitri Roden in boekhandel De Zond



Het Willemsfonds organiseert op donderdag 17 oktober 2019 om 19:00 uur in de Boekhandel "De Zondvloed" gaat Dimitri Roden, Conservator van het Nationaal Gedenkteken "Fort Breendonk" in gesprek met één van de laatste overlevende gevangenen: de Heer Louis Boeckmans.

Louis liet een geschreven getuigenis achter over zijn belevenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog en zijn 'verblijf' in het Fort van Breendonk. Hij stelt dit eigen werk "Mijn verhaal 1942-1945" voor.

Na het gesprek zal ook Dr. Dimitri Roden zijn boek "Ondankbaar België" voorstellen. Dr. Dimitri Roden studeerde geschiedenis aan de KUL en volgde nadien een academische lerarenopleiding. Sinds 2005 werkt hij als historicus in het Breendonk Memorial. In 2015 promoveerde hij tot doctor in de geschiedenis (UGent) en doctor in de sociale en militaire wetenschappen (KMS) op het proefschrift 'In naam van het Duitse volk! Het Duitse krijgsgerecht en de openbare orde in bezet België (1940-1944)' "De Duitse repressie in de Tweede Wereldoorlog Priester Robert Coelmont drijft in Overijse op 18 mei 1941 de spot met een Duitse militair. Vonnis: 6 jaar dwangarbeid, schuldig aan belediging van de Duitse bezetter, illegaal wapenbezit met munitie. Coelmont is een van de duizenden Belgen die hard in contact komen met het Duitse strafrecht. Spionage, sabotage, luisteren naar de Engelse radio, samenscholingen en stakingen, communistische sympathieën, sluik- en zwarthandel, beleving van homoseksualiteit, hulp aan joden. Het waren allemaal vergrijpen waarop strenge straffen stonden: van de doodstraf tot levenslange dwangarbeid en deportatie naar Duitse werkkampen. Als Militärbefehlshaber in Belgien und Nordfrankreich doet generaal Von Falkenhausen er alles aan om zich het imago van de correcte" bezetter aan te meten. In de tweede helft van 1942 kantelt de stemming echter: de verplichte tewerkstelling in Duitsland, de kerende oorlogskansen en de toename van het gewapend verzet dringen de bezetter in het defensief. 'Ondankbaar België', roept Von Falkenhausen uit als hij na de oorlog twaalf jaar dwangarbeid moet uitzitten. Want door zijn toedoen zijn de Belgen aan een meedogenloze repressie van de SS ontsnapt. Een visie die ook door historici lange tijd is gedeeld. Dimitri Roden doorploegde meer dan tienduizend processtukken en legde honderden archiefstukjes bij elkaar. Een titanenwerk dat resulteert in een schitterende studie die deze hardnekkige mythe bijstelt. 'De belangrijkste bijdrage aan de geschiedenis van het Duitse bezettingsbestuur tijdens de Tweede Wereldoorlog sinds de jaren 80.' - Rudi Van Doorslaer, hoogleraar aan de universiteit van Gent" Toegang is gratis wel graag uw aanwezigheid melden via wfmechelen@telenet.be i.s.m. "De vrienden van het fort van Breendonk" en het "8 mei Comité regio Mechelen"

0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page