top of page
Zoeken

75ste verjaardag van de bevrijding van het Nazivernietigingskamp Auschwitz-Birkenau


We herdenken vandaag (maandag 27 januari 2020) de 75ste verjaardag van de bevrijding van het Nazivernietigingskamp Auschwitz-Birkenau door het Rode Leger. Iedereen zou Auschwitz eens in zijn leven moeten kunnen bezoeken. Voor diegenen die daar, om welke reden ook, (nog) niet toe in staat zijn raad ik alvast een bezoek van het nationaal memoriaal Fort van Breendonk aan. Vandaag is het één van de best bewaarde kampen in Europa. Alhoewel het Nationaal Memoriaal Fort van Breendonk (ongeveer 3.590 gevangenen in totaal) niet te vergelijken valt met Auschwitz, waar naar schatting 1,3 miljoen mensen het leven lieten, geeft het bezoek van dit monument, vooral in deze wintermaanden, alvast een goed idee tot wat de nazi in staat waren. (Jef Van Iseghem, secretaris)

Een woordje uitleg over de bevrijding van Auschwitz: De bevrijding: Terwijl de SS een groot deel van de gevangenen vanuit Auschwitz naar andere kampen leidde, was men druk bezig om de laatste stappen te zetten om de bewijsmaterialen van de misdaden te vernietigen. Op 20 januari 1945 werden de crematoria II en III opgeblazen. Deze twee crematoria waren al in een eerder stadium onklaar gemaakt. Op 23 januari werd "Kanada II", het opslagcomplex voor van de gevangenen gestolen goederen vernietigd. Crematorium V werd op 26 januari opgeblazen.

De bijna negenduizend gevangenen die nog in Auschwitz aanwezig waren, bevonden zich in uitermate slechte omstandigheden. De meesten waren ziek of uitgeput en hadden bovendien een tekort aan voedsel en nauwelijks beschutting tegen de kou. De SS had de intentie om alle nog overgebleven gevangenen te elimineren, maar had daarvoor te weinig tijd. Ongeveer zevenhonderd gevangenen werden vermoord door de SS, alvorens de Sovjettroepen arriveerden.

Het overgrote deel van de SS'ers verliet het kamp op 20 en 21 januari. Er bleven enkele kleine eenheden achter in het kamp om de gevangenen in bedwang te houden en te elimineren. Troepen van de Wehrmacht passeerden het kamp en plunderden de opslagplaatsen die nog niet leeg waren. Diverse gevangenen maakten van de verwarde situatie gebruik en ontsnapten uit het kamp.

Op 27 januari 1945 trokken de eerste troepen van het Rode Leger het kamp binnen. Ze vonden ongeveer 7500 uitgeputte en doodzieke gevangenen. De soldaten werden als bevrijders onthaald door de overgebleven gevangenen. Naast de vele duizenden uitgeputte en zieke achterblijvers vonden ze in de opslagplaatsen meer dan één miljoen tenues en kostuums, 7000 kilogram vrouwenhaar en duizenden schoenen.

Bij de bevrijding van de stad en de diverse kampen van Auschwitz kwamen 230 Russische soldaten om het leven

Bron: Wikipedia

Kijk ook eens naar de website van onze vrienden van de Auschwitz stichting: www.auschwitz.be

0 opmerkingen
bottom of page